Kuchyně

Usnadněte si práci v kuchyni

Kuchyň je jedna z prvních věcí, které řešíme v novém interiéru. Většina z nás si totiž bydlení bez kuchyně nedovede představit. S plánováním kuchyně nespěchejte a řádně ho promyslete. Rozhodnutí, která uděláte, ovlivní vás i váš interiér na řadu let.

Odstíny a materiály použité na kuchyni do velké míry předurčí, v jakém duchu bude i zbytek interiéru. Je proto vhodné spolu s kuchyní zároveň plánovat nábytek do celého interiéru

Návrh kuchyně má svoje principy, které je třeba dodržet, aby kuchyň byla ergonomická. Je třeba dodržet určité principy, abyste měli při vaření po ruce to, co potřebujete. Každá kuchyň je přitom jiná podle prostoru, který máte.

Předem byste si měli představit, jak často a co budete v kuchyni vařit. Někoho vaření baví a v kuchyni je od rána do večera, druhý se radši nají v restauraci a kuchyň využije příležitostně.

Myslete na vhodné materiály

Kuchyň je u většiny moderních interiérů součástí většího obývacího prostoru, který sloučil obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Design kuchyně je ve většině případů nutné plánovat i s ohledem na obývací nábytek.

Barvy nemusí být za každou cenu stejné. Stačí, když spolu barevné plochy budou ladit. Je ovšem dobré pracovat se stejným typem dřeva, abychom nemíchali více dřevěných vzorů.

Ergonomie na prvním místě

Abychom se v kuchyni cítili dobře a pohodlně se nám v ní pracovalo, tak je třeba rozložení skříněk a spotřebičů řádně naplánovat. Do budoucna si tak usnadníme mnoho práce s přecházením z jedné strany kuchyně na druhou a budeme mít vše při ruce. Položte si čtyři základní otázky, které vidíte níže a představte si, jaké úkony byste při nich v kuchyni udělali.

Připravujete snídani

Co budete potřebovat k přípravě kávy? Kde ukládáte pečivo? Když budete mít vše po ruce a snadno dostupné, tak si můžete užít pohodovou snídani.

Vyklízíte myčku

Kam dáte čisté talíře a příbory? Máte je poblíž myčky, nebo s nimi budete běhat na druhý konec kuchyně?

Připravujete večeři

Kde máte uložené hrnce? Kam ukládáte olej a dochucovadla? Máte po ruce čistou lžíci na ochutnávání?

Ukládáte nákup

Máte plnou tašku s nákupem. Kam jí položíte? Máte pohodlný přístup k lednici a do ostatních úložných prostor?

V každé kuchyni nalezneme pět zón

Zóny je třeba naplánovat tak aby na sebe vhodně navazovaly. To nám do budoucna ulehčí práci, protože všechny potřebné věci budeme mít snadno dostupné. Konkrétní uspořádání zón závisí na konkrétních možnostech kuchyní, ale obecně se dá říct, že by měly jít takto za sebou: Zásoby, Ukládání, Mytí, Příprava a Vaření Pečení.

Zásoby

Zde ukládáme potraviny, vše by mělo být přehledné a snadno dostupné. Na konzervu v zadní části horní police snadno zapomenete.

Mytí

V této části máme dřez a myčku. Vhodné je myslet na úložné prostory na mycí prostředky. V této části často bývá odpadkový koš.

Vaření a pečení

V blízkosti sporáku byste měli mít hrnce a pánve. Plechy, pečící papíry a formy zase v blízkosti trouby.

Ukládání

Zde ukládáme nádobí a příbory. S těmito věcmi často pracujeme, je třeba je mít komfortně při ruce v zásuvkách a poblíž myčky.

Příprava

Potřebujeme dostatek volného prostoru na pracovní desce. Zónu je vhodné umístit mezi zónu vaření a mytí. Po ruce byste měli mít dochucovadla, oleje a kuchyňské pomůcky.

Spolehlivá technologie do moderních kuchyní

Používáme kování firmy BLUM. Zásuvky s plnovýsuvem a hladkým dojezdem využívají systém MOVENTO s vysokou nosností a celoživotní zárukou. Výklopy AVENTOS je možné doplnit systémem SERVO-DRIVE, který umožní pohodlné použití i u vyšších výklopů.

Praktické vnitřní členění zásuvek a skříněk je možné doplnit komponenty značek BLUM, Hettich a Kesseböhmer.

Poradíme vám s výběrem vhodných spotřebičů od prověřených výrobců Miele a Siemens.

Dřezy a vodovodní baterie doporučíme od předních světových výrobců BLANCO a FRANKE. Praktické pracovní desky doporučujeme od společnosti Technistone.

Jak si představujete vaší novou kuchyni?

Zdarma pro vás připravíme nezávaznou nabídku.